TreeWalk Engellenen Sitelere Erisim – DivXPlanet

TTNET Tarafından Sansürlenen, Bloklanan, Engellenen Sitelere Erişim…

Merhabalar,

Sizlere DNS (Domain Name Server), Türkçe adıyla Alan Adı Sunucusu, Alan İsimlendirme Sistemlerinden bahsetmek istiyoruz. Nereden çıktı bu dediğinizi duyar gibiyiz. Mesleği, hobisi veya ilgi alanı web servisleri olmayan arkadaşlar için hiç de ilgi çekici veya bilinmesi gereken bir şey değil. Zaten çok da sıkıcı bir konu 🙂 Ögrenilmesi bir tarafa anlatmasi bile pek zevkli degil.

Zaten amacımız teknik bilgilerle sizi boğmak değil. Hatta teknik bir şeyler de anlatmayacağız. Anlattıklarımızın içerisinde hatalı şeyler bile olacak. Bu yüzden konu hakkında bilgi sahibi arkadaşlardan özürlerimizi de peşinen dileyelim.

Bu DNS denen şeytan icadı sistem sayesinde akılda kalması güç ip adreslerini ezberlemek zorunda kalmıyoruz. Aklımızda tutmamız gereken, sadece gitmek istediğimiz sitenin alan adı. Biz sitenin ismini, internet gezginimize yazıp sayfanın açılmasını bekliyoruz. Arkada ne olup bittiği bizi ilgilendirmiyor.
Ama bu aralar arka planda olup bitenler bizleri de ilgilendirmeye başladı.

Bu alan adı sistemini, muhtarlıklara, telefon defterine benzetebiliriz. Tüm telefon defterini ezberlememize veya muhtarlıklarda ne kadar kayıt varsa bilmemize gerek yoktur. Lazım olduğunda gider sorar, adresi öğreniriz. Bizim yerimize tüm bu kayıtları tutan, organize eden kişiler, kurumlar vardır. Onların görevi sadece bu işi layığıyla yapmaktır. İşte bu muhtarlık işini internette DNS sunucuları üstlenmiş durumda. Tüm interneti alan adlarına ayırıp merkezi muhtarlıklar ve ona bağlı bölgesel muhtarlıklar, onlara da bağlı ucu mahalle muhtarlıklarına kadar varan bir muhtarlık zinciri kurulmuş durumda.

Sizin kalkıp merkez muhtarlığa gitmenize gerek yok. Bu sistem sayesinde, mahallenizdeki muhtar amcaya gidip adını soyadını verdiğiniz kişinin adresini öğrenebilirsiniz. Artık adresini bildiğiniz kişiyi de gider ziyaret edersiniz.

Bu noktada, mahalle muhtarının istediğiniz adresi vermek istememesi gibi bir lüksü DNS sisteminde yani internette olamaz. Veya sizi yanıltması da olası değildir. Görevi; istediğiniz adresi size doğru şekilde vermektir. Sorduğunuz adres var olsa bile; böyle bir adres yok veya böyle bir adres var ama size veremem gibi bir yanıtla size geri dönemez. Eğer merkezde bir kayıt varsa bunu size iletmek zorundadır. Bunu sansürleyemez, bloklayamaz.

Ama Muhtarınız kafasına göre iş yapmayı seviyorsa, örümcek kafalıysa veya yetersiz birisiyse size keyfine göre hizmet verecektir. Bu yüzden gitmek istediğiniz adrese ya ulaşamayacak ya da geç ulaşacaksınızdır.

Iste bahsetigimiz bu muhtar örnegine, telekomun dns sunuculari çok da güzel bir örnektir.

Son dönem popüler olan, site engelleme, sansürleme, bloklama, banlama, artık adını nasıl anmak istiyorsanız anın, bunun bir sonucudur. Kaydı ROOT DNS SERVER’lar da olan domainlere erişime keyfi bir şekilde engellemek sadece Türklere özgü bir yöntemdir. Madem ortada bir suç varsa ve keyfi hareket edilmiyorsa yansız ve tarafsız ortamlarda davanızı açınız ve o sitenin kaydını tamamen internetten sildiriniz. Elbette bunu yapmak olasıdır. Ama yapabilmek için sağlam delillerle gitmeniz gerekir. Kafanıza göre savcılık veya mahkeme kararını 1 günde çıkartamazsınız. Bu işler sadece Türkiye’de olur.

Peki biz Türk insanı bu muameleye maruz kalmaya mecbur muyuz? Hangi siteye erişip erişemeyeceğimize, TTNET veya ISS’miz mi (servis sağlayıcımız) karar verebilir? Bizler internette özgür olamaz mıyız?

Elbette hayır. Her problemin bir çözümü olacağı gibi bununda bir çözümü mevcut. Birinci çözüm internet muhtarınızı değiştirirsiniz. Yasakçı DNS sunucuları yerine, düzgün çalışan DNS sunucularını kullanabilirsiniz.

Yada;

Madem muhtarınız yetersiz ve keyfi çalışıyor. O zaman kendi muhtarımız kendimiz oluruz. Aradan mahalli ve bölgesel muhtarlıkları çıkartır direk Merkeze bağlı çalışırız. Böylece de hem özgür oluruz hem de istediğimiz adresleri hızlıca bulur interneti daha hızlı dolaşırız.

Bu alan adı sunucusu dediğimiz zımbırtıyı sadece kendimize ait olacak şekilde çalıştırabiliyoruz. Basit bir yazılımla kişisel bilgisayarımız kendi dnslerini kendisi çözüyor.

Programın adı; TreeWalk DNS

Web sitesi: http://treewalkdns.com/

Program indirme kısmı: http://ntcanuck.com/downloads.htm

Windows 2000, XP, 2003 için direk indirme linki: http://ntcanuck.com/download/051111twdns.zip

Windows 2000, XP, 2003 için yansı 1: http://treewalk.net/X_f5s33-QlPr7/051111twdns.zip

Windows 2000, XP, 2003 için yansı 2: http://confetch.com/download/051111twdns.zip

Windows 95, 98, ME İşletim sistemleri için direk indirme linki: http://ntcanuck.com/download/BIND-LE.exe

Windows 95, 98, ME İşletim sistemleri için yansı 1: http://treewalk.net/X_f5s33-QlPr7/BIND-LE.exe

Gelelim Win XP için kurulumuna;
Kurulum çok basit ama genede kurmadan önce adımları görmek isteyebileceğinizi düşündüm.

051111twdns.zip (1,19 MB (1.248.367 bayt)) hardiskimize indirdiğimizde Zip’li olduğunu görüyoruz. Zip’i açıp içerisinden TreeWalk.exe’yi uygun bir klasöre çıkaralım. Ardından TreeWalk.exe çift tıkladığımızda bizi aşağıdaki hoşgeldiniz penceresi karşılıyor.

TreeWalk DNS Server

Kurulumun düzgün olması için TreeWalk bizi Antivirus ve Firewall programlarımızı disable etmemiz için uyarıyor. İsteneni yapıyoruz. Antivirüs ve firewall yazılımlarımızı kapatıp NEXT sekmesine tıklıyoruz.

TreeWalk DNS Server İle Sansürlenen Engellenen Sitelere Erişim

Bizi lisans sözleşmesi ekranı karşılıyor. I accept the agreement seçili yapıp sözleşmeyi kabul ederek NEXT sekmesine tıklıyoruz.

TreeWalk DNS Server İle Sansürlenen Engellenen Sitelere (DivXPLANET, Mega Upload) Erişim

Önümüze yazilimla ilgili teknik açiklamalar ve uyarilar geliyor. Bize yeniden hafizada kullanimda bir yazilim bulunmamasi gerektigini hatirlatiyor. TreeWalk’in Xp ve türevlerinde servis olarak çalisacagini. Dns caching islemini gerçeklestirecegini ögreniyoruz. Kuruluma devam etmek üzere NEXT sekmesini tikliyoruz.

DivXPLANET Erisim

Tekrar Next ile devam ediyoruz.

TreeWalk ile DNS Sunucu Calistirma

Karşımıza kurulumdan önce son bilgilerin verildiği pencere geliyor. Next ile devam ediyoruz.

TreeWalk DNS Server İle Sansürlenen Engellenen Sitelere Kolay Erisim

Bu son ekranda kurulumun tamamlandığını, bilgisayarımızın başdan başlatılması gerektiğini görüyoruz.
Eğer bilgisayarımızı yeniden başlatmaya hazırsak Finish’i tıklıyoruz.

Bilgisayarımız reboot oldukdan sonra eğer firewall yazılımı kullanıyorsak, gerekli izinleri vermek durumundayız.

Örneğin Zone Alarm;

TreeWalk Dns Server Kurulumu TreeWalk DNS Server Kurulumu Ekran Görüntüleri

verdiği bu iki uyarıda, remember this setting (ayarları anımsa) seçeneğini işaretleyip, Allow (izin ver) tıklayıp sorunsuzca çalışmasını sağladık.

Hemen ardından daha önce giremediğimiz siteleri kontrol ettik. Artık hepsi sorunsuzca ve hızlıca geliyorlardı

Yazılım otomatik bir şekilde; yerel ağ bağlantılarımızda TCP/IP ayarlarında dns sunucu ayarımızı 127.0.0.1 yapmış.

Eğer bir problemle karşılaşırsanız mutlaka bu kısmı kontrol edip, dns sunucu olarak kendi bilgisayarınızı işaret eden 127.0.0.1 nolu loopback, localhost denen ip’yi elle giriniz.

WindowsXP DNS Ayarlama

Yazılımı işletim sistemi yüzünden kuramayan üyelerimize, Ulak Net Kök Dns sunucusunu önermek istiyorum.

Böylece sansürcü ve yavaş TTNET DNS sunucularından etkilenmemiş olacaksınız

Girmeniz gereken Ulak Net Kök DNS sunucu adresleri: 193.140.83.251 ve 193.140.83.252

5 Yanıt

  1. […] YÖNTEM 2: TreeWalk Engellenen Sitelere Erisim […]

  2. Alternatif bir DNS servisi de ben önereyim; OpenDNS.com

  3. […] C:Documents and Settings>birisi>ipconfig /flushdns Windows IP Yapılandırması DNS Çözme Önbelleği başarıyla temizlendi. C:Documents and Settings>birisi Yöntem 2 : TreeWalk ile Kendi DNS Sunucumuzu Çalıştırmak […]

  4. […] izin alarak) duyurmanız… Direk adres olarak ekleyemeseniz de DNS Sunucu adres değişimi, TreeWalk kullanımı ve WinXP Host dosya düzenlemesi konusundaki makaleleri burayı linkleyerek […]

Yorum bırakın